Wie wij zijn?

De wereld van het amateurtheater is klein, dus vroeg of laat loop je iedereen wel eens tegen het lijf. Zo ook met Christian, Sigi en Wim.  Ze werkten voor het eerst samen voor Festen van Het Hasselts Toneel,een jubileumvoorstelling die Sigi ensceneerde in de Landrovergarage.  Enkele jaren later bundelden ze de krachten opnieuw voor Een Deken van Troost, het succesvolle Virga Jessespel in 2017.

Toen Het Hasselts Toneel na de coronaperiode de handdoek in de ring gooide, rijpte vrij snel het idee om een nieuw theatergezelschap op te richten.  Een gezelschap dat enerzijds de geschiedenis van Het Hasselts Toneel verderzet en anderzijds een eigen parcours voor de toekomst uitstippelt.   In juli 2021 hielden ze De FantHasten boven de doopvont, met als doel om in Hasselt op regelmatige basis kwalitatief theater te maken.

Als eerste stuk kozen ze voor Kunst van Yasmina Reza, dat in maart 2023 in première ging.

In augustus 2024 zetten De FantHasten hun schouders onder het nieuwe Virga Jessespel.


De FantHasten

Theater is een virus. Het is misschien één van de grootste clichés die je kan bedenken, maar voor Wim, Christian en Sigi was en is dat wel effectief zo. Alle drie circuleren ze al meer dan twintig jaar in het amateurtheater, als speler, als regisseur, als schrijver, als organisator of decorbouwer, en regelmatig in al die rollen tegelijkertijd.

In die periode stelden ze hun tijd en capaciteiten ten dienste van gerenommeerde amateurtheatergezelschappen zoals het Virga Jessespel, K.T. Uilenspiegel in Diest, het Nieuw Genker Toneel, Theater Pronk, Caleido Cie, … en Het Hasselts Toneel.

Het was bij deze laatste groep dat ze voor het eerst samen aan de slag gingen in de succesvolle locatievoorstelling Festen.

Het theatervirus kwam dus regelmatig aan zijn trekken maar na het Virga Jessespel 2017, waar de drie nogmaals succesvol hun krachten bundelden, ontstond de honger naar een eigen theaterproject. Een ander virus zorgde ervoor dat die plannen in een stroomversnelling terecht kwamen. De coronacrisis maakte in 2021 een eind aan 58 jaar toneelgeschiedenis in Hasselt.  Het Hasselts Toneel moest er noodgedwongen mee ophouden…

Door het wegvallen van HHT ontstond er een gat in het culturele veld in Hasselt.  HHT had immers de ambitie en de missie om een mooi en breed theateraanbod

te voorzien.  Het einde van Het Hasselts Toneel werd zo tegelijkertijd het startschot voor ons om onze droom waar te maken: een eigen theatergezelschap oprichten. Een gezelschap, dat net zoals HHT kwalitatief amateurtheater voor een breed publiek wil aanbieden.  Als herinnering aan die roots voegden we de ondertitel “een nieuw Hasselts toneel” aan onze naam toe.   We blijven dus HHT eren, maar kiezen wel voor een eigen project en een eigen werkwijze. De wereld is ondertussen immers erg veranderd.

Ons belangrijkste uitgangspunt is dat we onze focus plaatsen op het brengen van uitstekende producties. Om dit te bereiken moeten we als organisatie zeer flexibel kunnen werken. Vandaar dat we ons niet willen binden aan een vaste zaal, vaste regisseurs, vaste leden, …

Een kwalitatief aanbod van mooie producties, daar verbinden we ons wel toe.  Natuurlijk kan een semiprofessioneel theatergezelschap niet steunen op drie mensen. We hopen dan ook dat ons gezelschap in de loop van de tijd groeit om zo de lijnen verder uit te zetten voor de toekomst. Een toekomst die verder loopt dan het pad van de drie stichters, want het is onze droom om een platform te kunnen bieden aan (amateur)acteurs, -regisseurs, -zangers, -muzikanten, -vertellers, -kunstenaars om zich te ontwikkelen en zich kenbaar te maken aan het (Hasseltse) publiek.

Daarnaast zijn we er ook van overtuigd dat theater een centrale rol in het (culturele) weefsel van de stad Hasselt kan spelen. Theater brengt mensen samen, niet alleen de spelers maar ook het publiek. Het is een gezamenlijke belevenis vol plezier en ontroering die banden smeedt tussen mensen, die mensen de ruimte biedt om stil te staan bij het leven, die ons uitdaagt om ons empathisch vermogen aan te scherpen.

We begrijpen dat dit een andere aanpak is dan bij de traditionelere (Hasseltse) gezelschappen. Misschien zijn we zelfs dromers. Daar zijn we ons van bewust en eigenlijk zijn we er ook fier op…  Daarom hebben we ons gezelschap De FantHasten genoemd.

Met in het midden de “H” van Hasselt.  Maar we zijn meer dan dromers. We zijn ervan overtuigd dat ons project een kans van slagen heeft. Met onze ervaring en contacten in het amateurtheater geloven we dat dit het begin van iets moois kan worden…

 

Kortom, we willen een theatergezelschap zijn met een losse structuur waarbij we de productie centraal stellen. We denken dat er in Hasselt plaats en nood is aan een amateurgezelschap dat verrassende stukken voor een breed publiek wil brengen.  We willen ook duidelijk Hasselts zijn: elk stuk zal in Hasselt gespeeld worden en de Hasseltse context zal onze keuzes bepalen.  Natuurlijk staan we steeds open om ook buiten Hasselt stukken te hernemen.

Ons uiteindelijke doel is dus om een platform uit te bouwen waar amateuracteurs en –regisseurs op een professionele manier met theater kunnen bezig zijn en toegankelijk toptheater maken dat een breed publiek ontroert en aanspreekt.

Een platform waar het toneelstuk en de toneelbeleving centraal staan.

 

 

 

Ook FantHast?

Droom je ervan een keertje op de planken te staan?  Werk je graag mee achter de schermen bij een productie?   Ben je handig en wil je je uitleven met decors, geluid, belichting, …?    Zit je met creatieve, culturele plannen in je hoofd, maar weet je nog niet goed hoe je te presenteren?   Heb je een fantastisch idee?  Wil je als (beginnend) kunstenaar graag “iets” organiseren?   Misschien voel je de onweerstaanbare drang om ons op een bepaalde manier  te sponsoren?

Kortom, wil je graag op welke manier dan ook met ons samenwerken?

Dan is dat fantHastisch nieuws en ben jij misschien de M/V/X waar wij naar op zoek zijn!

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.   Wij staan open voor elke goed gesprek: info@defanthasten.be